Ако мога поне по време на представление да бъда мъдрец, че да убедя

...
Ако мога поне по време на представление да бъда мъдрец, че да убедя
Коментари Харесай

Георги КАЛОЯНЧЕВ | Първата ми роля бе на цивилен полицай. Говорех уж сериозни неща, а хората в салона се смееха, та се късаха

„ Ако мога най-малко по време на зрелище да бъда мъдрец, че да убедя публиката, ще е добре. ” ~ Георги Калоянчев

Спомен за смеха и неповторимите импровизации на обичания от всички артист – с думите на Георги Данаилов. 

За шейсетгодишнината на Георги Калоянчев написах пиесата „ Господин Балкански “, която има живот и до ден-днешен. Разбира се, заслугата е на Алеко, само че с премиерата на тази пиеса бе обвързвано нещо знаменателно. Важни партийни ръководители от по-младата генерация бяха посетили един от предпремиерните спектакли и създали забележка на Станислав Стратиев, тогава шеф на Сатиричния спектакъл, че в текста прекомерно доста се хулят философите и учените глави. Така беше. Ганьо Балкански по никакъв начин не ги обича. Но, разбирате ли, това можело да бъде в услуга на някои хора, защото и без туй в Централен комитет, а и в Политбюро, имало настроения против по-ерудираните и научните фрагменти в партийното управление.

Класическото комбиниране „ някои хора “ си живурка и през днешния ден и не приказва добре за дните, в които живеем. Аз персонално подозирах за какво по-неуките в Централен комитет ще се разпознават с бай Ганьо, само че си мълчах по въпроса. По-драматични бяха възраженията за финалния монолог на основния воин, който завършваше с думите: „ Може да си мислят някои, че на доста ви Ганя времето е минало, но ей ма, тук съм, жив съм, ваш съм! “ Е това „ ваш съм “ мощно разтревожи критиците. Възможно ли е Ганьо Балкански да е жив след четиридесет години социалистическо общество и да е наш освен това. Махнете го това „ ваш съм “!

Откровено казано, все едно ми беше дали Калоянчев ще споделя „ ваш съм “ - пиесата задоволително добре го доказваше. Жалко беше това условие, само че аз, за всеки случай, рекох на Калата: „ Ако искаш, не казвай ваш съм, а здрав съм!„ „ Добре, Жоро! “ отвърна той.

Дойде премиерата и финалният монолог, Георги Калоянчев се изтъпанчи и приключи тържествуващо:
- Ама на, ей ма, тук съм, (по-високо) жив съм, (още по-високо) здрав съм, (най-високо) ваш съм!..

Такъв е Калоянчев - актьорозавър!

Може би две години по-късно, Сатиричният спектакъл гостува на сцената на Пловдивския древен спектакъл. Пристигнах преди самото начало на спектакъла и се настаних измежду публиката. Между другото, бях чул, че на артистите към този момент им е пристигнало до гуша да повтарят все еднакъв текст и са почнали да импровизират. Калоянчев преди всичко. Това беше естествено, изключително за Сатиричния спектакъл. Представлението вървеше, публиката се забавляваше, пристигна сцената с Гуньо адвокатина и героят на социалистическия труд, националният актьор Георги Калоянчев, приключи разногласието си с Гуньо, като възкликна:
- Педераст, с хомосексуалист!

Публиката се зарадва. Тя обича, когато се приказват сходни неща от сцената, само че не си го признава.

След представлението отидох при актьорите. Калоянчев ме видя и ненадейно попита:
- Ама ти тука ли си?
- Тука съм, Кали - така му викахме на галено.
- Гледа ли?
- Гледах.

Той се замисли за момент.
- А чу ли, като го нарекох хомосексуалист с хомосексуалист.
- Чух.
- Нали не беше хубаво - изрече Георги Калоянчев с каещ се звук.
- Не, Кали.

На идващото зрелище той повтори същото.

Не стига всичко това, ами Калата има нахалството да издаде биографична книга и да я назове: „ Жив съм, ваш съм! “, без да ми даде нито стотинка за авторските права. Мога да го осъждам, само че нейсе.

Георги Данаилов, „ Доколкото си припомням 2 ”

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР